Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Kroppen tar enklare upp folsyra än vad folat gör. Folsyra/folat är viktigt för bildningen av människans röda blodkroppar och bidrar också till en normal psykologisk funktion, aminosyrasyntes och till att minska utmattning och trötthet.

Hur får man i sig folat/folsyra och hur mycket behöver man?

Folat är extra viktigt under graviditeten och många människor får idag i sig allt för lite folat från maten. Genom att ta folsyratillskott i god tid före graviditeten kan man minimera risken för att fostret utvecklar ryggmärgsbråck.

Folat finns i nästintill all mat men i väldigt små mängder. Folat finns i bönor, kikärtor, linser, frukt, mörkgröna bladgrönsaker, olika slag av kål och bär. Filmjölk, fullkornsprodukter yoghurt är också livsmedel som innehåller folat.  

Brist på folat

Folatbrist leder till blodbrist, med andra ord anemi. Det är med anledning av att kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt. Risken för ryggmärgsbråck hos fostret ökar om mamman har för låga halter folat i blodet. Både före och under de första veckorna i graviditeten. Risken för missfall ökar också om man har för låga folathalter. Då alla graviditeter inte är planerade, rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta folsyratillskott.

Livsmedelsverket
Näringswiki 

Mivitotal_Järn_800x800.png

Du hittar folsyra/folat i dessa produkter