D-vitamin är en vitamin som många riskerar att få för lite av och under vinterhalvåret i Sverige kan vi inte bilda något vitamin D själva. Därför kan en del människor behöva tillskott. Vitaminen hjälper till med upptaget av kalcium och fosfor. Den reglerar även kalkbalansen i både skelett och tänder. Vitamin D bidrar även till immunsystemets normala funktion och bidrar till att bibehålla normal benstomme samt normal muskelfunktion.

Hur får man i sig D-vitamin och hur mycket behöver man?

Det finns två sätt att få i sig vitaminen, antingen via matintaget eller när man vistas ute i solen under sommarhalvåret. D-vitamin bildas då i huden med hjälp av solljus.

Fet fisk som lax, makrill och sill innehåller D-vitamin och det får vi i oss när vi konsumerar maten. Andra vitaminkällor kan vara växtdrycker, matfettsblandningar, mjölkprodukter och margarin som ofta är berikade med D-vitamin. Även kött och ägg innehåller en del D-vitamin.

När ska man få i sig D-vitamin?
Då vi inte utsätts för lika mycket solljus under vinterhalvåret är det extra viktigt att få i sig tillskott under denna säsong. Tillskott kan konsumeras under hela året, men under maj – augusti kan man göra uppehåll om man spenderar tid i solen.

Brist på D-vitamin
Då risken att få i sig för lite D-vitamin existerar kan det vara bra att tillsammans med sin kost komplettera med ett kosttillskott. Skulle man som barn under en längre tid inte få i sig tillräckligt med D-vitamin, kan rakit, ”engelska sjukan”, uppstå. Effekten som då uppstår är missformat och mjukt skelett.
Hos vuxna blir effekten av brist på D-vitamin benuppmjukning, osteomalaci.
Har man en mycket allvarlig brist på vitaminen kan kramper förekomma, detta är dock ovanligt i Sverige.

Livsmedelsverket
Näringswiki

Mivitotal_d-vitamin_800x800.png

Du hittar vitamin D i dessa produkter