A green blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Vitaminer: Detta gör de i din kropp

Vi behöver få i oss både vitaminer och mineraler i rätt mängd för att må bra. Behovet av en vitamin eller en mineral kan påverkas av vår livssituation och våra matvanor. Här uppe i Norden får vi till exempel inte så mycket sol under vinterhalvåret jämfört med i Sydeuropa och därför kan ett D-vitamintillskott vara bra som komplement.

Den som äter vegansk kost, och i vissa fall även vegetarisk, behöver tillskott av vitamin B12 om man inte får i sig tillräckliga mängder av berikade livsmedel. Vitamin B12 från växtprodukter kan våra kroppar nämligen inte tillgodogöra sig och det är viktigt att få i sig även övriga B-vitaminer som främst finns i kött-, fisk- och mjölkprodukter. När det gäller järn så är behovet högre hos till exempel kvinnor som har kraftiga menstruationer, som du kan läsa mer om i vår guide om mineraler här!

Vitamin A: Det här är a-vitamin bra för

För att vår hud, syn och slemhinnor ska ha en normal funktion är vitamin A viktigt. Vitaminen är också väsentlig för fosterutvecklingen samt tillväxten.

Hur får man i sig vitamin A och hur mycket behöver man?

Fisk, ål, lever, berikade margariner, kött, mjölkprodukter och ägg är exempel på animaliska livsmedel som innehåller vitamin A. Är man gravid ska man aldrig äta mer än 3mg/dag.

Brist på vitamin A

Symtom som sämre mörkerseende, det vill säga nattblindhet, är ett tidigt tecken på brist på vitamin A. Fler symtom som kan uppstå är ögonkatarr, överkänslighet mot ljus, sämre naglar, nedsatt motståndskraft mot inflammationer, oren och inflammerad hy. Under graviditet kan brist på vitamin A ge allvarliga skador hos fostret.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

An orange blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Vitamin B: Detta är de olika b-vitaminerna bra för

A pink blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Vitamin B1: Tiamin

Tiamin är väsentlig för kroppens ämnesomsättning av protein och kolhydrater. Den är också viktig för vissa muskel- och nervfunktioner, normal hjärtfunktion och för en normal psykologisk funktion.

Hur får man i sig tiamin och hur mycket behöver man?

Vi kan få i oss tiamin via till exempel frukostflingor, fläskkött, vetegroddar, müsli, bröd och solrosfrön.

Brist på tiamin

Vid allvarlig brist på tiamin kan en utveckling av nervsjukdomen beriberi uppstå. Alkoholmissbruk är en också en faktor som kan leda till tiaminbrist.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

Vitamin B2: Riboflavin

Riboflavin – vitamin B2 är viktigt för kroppens nedbrytning av protein, kolhydrater och fett. Den bidrar också till en normal funktion hos nervsystemet, huden och tillverkningen av våra röda blodkroppar. Vitaminen skyddar cellerna mot oxidativ stress samt att den funkar som en antioxidant.

Hur får man i sig riboflavin och hur mycket behöver man?

För vegetarianer är baljväxter, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker bra källor till riboflavin. Havre-, soja- och risdryck kan också vara berikade med riboflavin. Fågel, ägg, kött, inälvsmat, mjölk och mjölkprodukter är livsmedel som innehåller riboflavin.

Brist på riboflavin

Vid brist på riboflavin kan människan få slemhinne- och hudförändringar.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

A purple blob as a graphic element of the Mivitotal brand

A green blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Vitamin B3: Niacin

Niacin hjälper nervsystemet att hålla sig funktionellt och håller vår hud frisk. Vitaminen är väsentlig för vår omsättning av protein, kolhydrater och fett. Niacin förekommer i två olika former kallade nikotinamid och nikotinsyra. Formerna förekommer naturligt i maten vi får i oss.

Hur får man i sig niacin och hur mycket behöver man?

I mat som fisk, kött och kyckling finns högst halter av niacin. Man hittar även vitaminen i hårt bröd, jordnötter och spannmål som innehåller högre halter av niacin. En del frukostflingor är också berikade med niacin. I kosttillskott för hud, naglar och hår ingår ofta niacin.

Brist på niacin

Niacinbrist kan förekomma vid extrem ensidig kosthållning. Den dödliga hudsjukdomen pellagra kan uppstå vid allvarlig brist på niacin.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

Vitamin B5: Pantotensyra

Pantotensyra - vitamin B5 behövs för omsättningen av fett och kolhydrater. Bra källor som innehåller pantotensyran är baljväxter, fullkornsprodukter och kött. Den finns i de flesta livsmedel.

Hur får man i sig pantotensyra och hur mycket behöver man?

Det finns idag inga nordiska rekommendationer för exakt hur mycket pantotensyra man bör få i sig dagligen.

Brist på pantotensyra - vitamin B5

Domningar, muskelsvaghet och förstoppning är exempel på symtom som kan uppstå vid brist av pantotensyra - vitamin B5. 

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

An orange blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Legumes that are rich in vitamin B5 called pantothenic acid

A pink blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Vitamin B6: Pyridoxin

Vitamin B6 behövs för proteinomsättningen. Den påverkar nervernas funktion och immunsystemet. Vid bildande av människans röda blodkroppar medverkar också vitamin B6.

Hur får man i sig vitamin B6 och hur mycket behöver man?

Vitamin B6 hittar man i animaliska livsmedel som fågel, kött, ägg, mjölkprodukter och korv. Det är i dessa livsmedel högst halter av vitamin B6 finns. Andra källor som spannmål, bär, matbröd och potatis innehåller även vitamin B6.
Det är viktigt att få i sig denna vitamin, äter man inte mjölkprodukter behöver man hitta en annan källa. Fullkornsbröd, potatis, gröna bladgrönsaker, frukostflingor av fullkorn, baljväxter, frukt, bär, vetegroddar, mandel och sesamfrön är alternativa källor.

Brist på vitamin B

Hudförändringar runt ögon, näsa och mun är symptom på brist av vitamin B6. Anemi (blodbrist) och kramper är också symptomber som kan uppstå.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

Vitamin B7: Biotin

Människans kropp är i behov av biotin och är viktig för kroppens omsättning av proteiner, fett och kolhydrater. Maten vi äter ska normalt täcka behovet av biotin och vitaminen är mycket bra för hår samt hud.

Hur får man i sig biotin och hur mycket behöver man?

Biotin finns i de flesta sorters mat, bland annat havregryn, lever och äggula. Tarmbakterier bildar också biotin. I genomsnitt ger en blandad kost 40 mikrogram biotin varje dag men det finns inga nordiska rekommendationer för hur mycket biotin man bör konsumera.

Brist på biotin

Vid symtom på biotinbrist kan rodnande tunga, eksem, andra hudbesvär samt aptitlöshet uppstå vid brist på biotin. 

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

A purple blob as a graphic element of the Mivitotal brand

A green blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Vitamin B9: Folsyra

Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin. Kroppen tar enklare upp folsyra än vad folat gör. Folsyra/folat är viktigt för bildningen av människans röda blodkroppar och bidrar också till en normal psykologisk funktion, aminosyrasyntes och till att minska utmattning och trötthet.

Hur får man i sig folat/folsyra och hur mycket behöver man?

Folat är extra viktigt under graviditeten och många människor får idag i sig allt för lite folat från maten. Genom att ta folsyratillskott i god tid före graviditeten kan man minimera risken för att fostret utvecklar ryggmärgsbråck.

Folat finns i nästintill all mat men i väldigt små mängder. Folat finns i bönor, kikärtor, linser, frukt, mörkgröna bladgrönsaker, olika slag av kål och bär. Filmjölk, fullkornsprodukter yoghurt är också livsmedel som innehåller folat.

Brist på folat

Folatbrist leder till blodbrist, med andra ord anemi. Det är med anledning av att kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt. Risken för ryggmärgsbråck hos fostret ökar om mamman har för låga halter folat i blodet. Både före och under de första veckorna i graviditeten. Risken för missfall ökar också om man har för låga folathalter. Då alla graviditeter inte är planerade, rekommenderas alla kvinnor som kan tänkas bli gravida att ta folsyratillskott.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki 

Vitamin B12: Kobalamin

Vitamin B12, också kallad kobalamin, är nödvändig för bland annat cellernas ämnesomsättning, bildningen av blodkropparna och är också väsentlig för nervsystemets funktion.

Hur får man i sig vitamin B12 och hur mycket behöver man?

Animaliska livsmedel som exempelvis kött, fisk, ägg, skaldjur, mjölk, ost och lever innehåller vitamin B12. Inaktiva former av vitamin B12 hittar vi i vegetabilier, dessa former av vitamin B12 kan dock kroppen inte tillgodogöra. Därför är det viktigt för veganer att få i sig vitamin B12 via tillskott, alternativt tillräckliga mängder av berikade livsmedel. 

Både mjölprodukter och ägg innehåller vitamin B12 men intaget för lakto-ovo-vegetarianer kan riskera att bli för låg. Drycker som havre-, sojadryck och risdryck berikas bland annat med vitamin B12, dock inte de ekologiska varianterna.

Brist på B12

Anemi (blodbrist) samt neurologiska symptom kan uppstå vid brist på vitamin B12.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

An orange blob as a graphic element of the Mivitotal brand

An image of lemons that contain vitamin C

A pink blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Vitamin C: Detta är C-vitamin bra för

C-vitamin fungerar som antioxidant och bidrar till immunsystemets normala funktion. Vi behöver få i oss C-vitamin då kroppen ska ha möjlighet att producera karnitin som är väsentlig för att ombilda kroppsfett till energi. Vitamin C kallas även för askorbinsyra.

Hur får man i sig C-vitamin och hur mycket behöver man?

C-vitamin finns i bär, de flesta grönsaker och främst i citrusfrukter. Det dagliga behovet av vitaminen kan en vuxen person exempelvis få genom att äta en tredjedels paprika eller en stor apelsin. I kosttillskott finns vanligtvis C-vitamin med som en ingrediens för lederna. Den är även vanlig som ingrediens i kosttillskott för immunförsvaret samt för huden.

Brist på C-vitamin

Symptom på lindrig brist av C-vitamin är irritation, trötthet och svaghet. Skulle man lida av allvarlig brist kan man i sällsynta fall få försämrad sårläkning, skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandkött och infektionskänslighet.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki 

Vitamin D: Därför är D-vitamin bra för dig

D-vitamin är en vitamin som många riskerar att få för lite av och under vinterhalvåret i Sverige kan vi inte bilda något vitamin D själva. Därför kan en del människor behöva tillskott. Vitaminen hjälper till med upptaget av kalcium och fosfor. Den reglerar även kalkbalansen i både skelett och tänder. Vitamin D bidrar även till immunsystemets normala funktion och bidrar till att bibehålla normal benstomme samt normal muskelfunktion.

Hur får man i sig D-vitamin och hur mycket behöver man?

Det finns två sätt att få i sig vitaminen, antingen via matintaget eller när man vistas ute i solen under sommarhalvåret. D-vitamin bildas då i huden med hjälp av solljus.

Fet fisk som lax, makrill och sill innehåller D-vitamin och det får vi i oss när vi konsumerar maten. Andra vitaminkällor kan vara växtdrycker, matfettsblandningar, mjölkprodukter och margarin som ofta är berikade med D-vitamin. Även kött och ägg innehåller en del D-vitamin.

När ska man få i sig D-vitamin?

Då vi inte utsätts för lika mycket solljus under vinterhalvåret är det extra viktigt att få i sig tillskott under denna säsong. Tillskott kan konsumeras under hela året, men under maj – augusti kan man göra uppehåll om man spenderar tid i solen.

Brist på D-vitamin

Då risken att få i sig för lite D-vitamin existerar kan det vara bra att tillsammans med sin kost komplettera med ett kosttillskott. Skulle man som barn under en längre tid inte få i sig tillräckligt med D-vitamin, kan rakit, ”engelska sjukan”, uppstå. Effekten som då uppstår är missformat och mjukt skelett.
Hos vuxna blir effekten av brist på D-vitamin benuppmjukning, osteomalaci. 

Har man en mycket allvarlig brist på vitaminen kan kramper förekomma, detta är dock ovanligt i Sverige.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

A purple blob as a graphic element of the Mivitotal brand

A green blob as a graphic element of the Mivitotal brand

Vitamin E: Därför är E-vitamin viktigt

Vitamin E har en betydelse för de röda blodkropparnas stabilitet. Vitaminen är en antioxidant och skyddar också de fleromättade fettsyrorna mot nedbrytning i vävnaderna.

Hur får man i sig E-vitamin och hur mycket behöver man?

Frön, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, avokado, gröna bladväxter, ägg, fullkornsprodukter och ägg är livsmedel där vi får i oss vitamin E. 

Hur mycket E-vitamin man behöver varierar med bland annat kön och ålder.

Brist på E-vitamin

Brist på E-vitamin kan förekomma hos människor med kroniskt nedsatt absorption av fett och i några fall hos tidigt födda barn.

Källor: Livsmedelsverket, Näringswiki

Vitamin K: Därför behöver kroppen K-vitamin

K-vitamin är väsentlig för blodets koagulering och för människans bentäthet.

Hur får man i sig K-vitamin och hur mycket behöver man?

Bra källor för vitamin K1 (fyllokinon) är gröna bladgrönsaker, vissa oljor och kål. Man hittar högre halter av vitamin K2 (menakinoner) i lever, kött, mejeriprodukter och äggula. Faktorer som odlings- och lagringsförhållanden påverkar innehållet av vitamin K i livsmedel. Vitamin K1 är mycket ljuskänsligt men tål värme. 

Nordiska näringsrekommendationerna har ingen satt rekommendation vad gäller intag av K-vitamin.

Brist på K-vitamin

Ökad blödningsbenägenhet är symptom vid brist på K-vitamin.

Källor: LivsmedelsverketNäringswiki

An orange blob as a graphic element of the Mivitotal brand